Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Croitorul mare al stejarului

Cerambyx Cerdo (Linnaeus, 1758)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Coleoptera
Familia: Cerambycidae



Croitorul mare al stejarului
Statut conform UICN: Specie amenintata cu disparitia. Endangered (EN).

Caracterizarea imago: Corpul este negru, cu partea apicală a elitrelor roşiatică-cafenie. Primul aricol antenal cu punctuaţie deasă şi puternică, este aproape mat; articolele antenale III şi V cel puţin de două ori mai lungi decât late la vârf, partea lor apicală fiind îngroşată noduros. Pronotul e lucios, cu zbârcituri discoidale destul de puternice. Sculptura elitrelor e formată din rugozităţi puternice la bază şi din ce in ce mai fine spre partea apicală; pubescenţa elitrelor e fină şi puţin aparentă. Abdomenul este lucios, cu pubescenţa puţin deasă, exceptându-se ultimul sternit, care este pubescent des. Lungimea corpului este 23-55 mm.

Habitat: Padurile bătrâne cu esenţe foioase, preferându-le în special pe cele de cvercinee; uneori poate fi întâlnită şi în parcuri.

Biologie şi ecologie: Specia se dezvoltă în lemnul stejarului, castanului, fagului, nucului, ulmului, frasinului. Femela depune ouăle câte 2-3 în crăpăturile sau rănile scoarţei. După circa 14 zile apare larva, care iniţial se hrăneşte cu scoarţă, iar mai apoi pătrunde în lemn. Perioada de dezvoltare (de la ou până la adult) durează de regulă 3 ani, însă uneori se poate prelungi până la 5 ani. Adulţii sunt nocturni şi crepusculari. Ziua se ascund în coroanele arborilor, scorburi, etc. Zborul are loc în lunile mai-august.

Areal: Europa (Belarus, Italia, Franţa, Grecia, România, Spania, Ucraina, etc.), Crimeea, Caucaz, Transcaucazia, Asia Mică, Siria, Iran, Turcia de Nord-Est, Sicilia, Africa de Nord.

Măsuri de protecţie şi conservare: Conservarea şi protejarea biotopilor caracteristici; interzicerea colectării speciei de către colecţionarii amatori; reducerea tratamentelor cu subsţante chimice toxice în ecosistemele forestiere. Specia este inclusă în anexele Convenţiei de la Berna ca specie rară şi ameninţată cu dispariţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu