Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Lopinga achine

Lopinga achine (Scopoli, 1763)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Nymphalidae



Habitat: regiunea euro-siberiană. Foarte răspândit în Munţii Pirinei, în Europa Centrală, în sudul peninsulei Scandinave, Rusia europeană şi Siberia până în Extremul Orient şi în Japonia. A dispărut în Belgia, Luxemburg şi Bulgaria.
Trăieşte în pădurile rare de foioase luminoase şi pe câmpii deluroase, cu tufişuri bogate şi structurate. Nu populează pădurile dese şi poienile mari. Foloseşte drept plante gazdă specii de rogoz (Carex fritschii, Carex montana, Carex michelii).

Dezvoltare: Aripa din faţă are 23-28 mm. Masculii au un teritoriu redus, efectuează zboruri de cel mult 2 km, dar femelele sunt mai mobile şi migrează în zone cu populaţie mai redusă. Perechile se formează la sfârşitul lui mai - începutul lui iulie. Femele depune ouă pe plantele gazdă care cresc la umbră, mai puţin în poieni deschise, niciodată în pădure. Acest lucru se datorează nevoilor de dezvoltare a larvelor primăvara, după hibernare, care au nevoie de căldură dar care ar muri în cazul în care plantele gazdă se usucă la soare. Larvele se dezvoltă în poieni umede şi în păduri cu luminozitate de minim 50-70%.

Ameninţări: principalele pericole sunt schimbarea compoziţiei vegetaţiei (de exemplu prin plantarea de conifere) şi păşunatul în zonele de la marginea pădurilor şi în poieni, care distruge plantele gazdă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu