Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Dihorul de apă / Nurca

Mustela lutreola (Putorius lutreola) (Linnaeus, 1761)

Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Familia: Mustelidae




Dihorul de apă (nurca, vidra mică, noriţa) (Putorius lutreola)
Nurca europeană este un animal din familia Mustelidae ce trăieşte în unele regiuni din Spania, Franţa, România, Ucraina, Estonia şi Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă, dar a dispărut la începutul secolului XX. Este similară la înfăţişare cu nurca americană. Ocupând pâraiele de pădure, nurca europeană ocupă o nişă intermediară semi-acvatică între Mustela putorius şi Lutra lutra. Nurca europeană este o specie în pericol de dispariţie.

Capul şi trunchiul au 35-40 cm, coada 11-16 cm; masculul cântăreşte 1-1.5 kg, femela 0.5-1 kg. Corpul alungit şi flexibil, cu picioare scurte. Botul este lat, urechile sunt rotunjite ca la vidră; membrana interdigitală e păroasă. Blana e mult întunecată dorsal, mai ales pe ceafă şi către picioarele posterioare. Coada e mult mai întunecată decât laturile capului. Ventrul e sur-cafeniu. Gâtul are o pată mică, galbenă sau albicioasă. Buza superioară, anterior, şi toată buza inferioară sunt de culoare albă. Are o blană de vară şi una de iarnă, aceasta mai densă şi mai închisă la culoare, mai bine adaptată la temperaturi scăzute. Au vederea în general slabă, astfel încât se bazează foarte mult la vânătoare pe simţul superior al mirosului. Nurca este un animal nocturn, care nu hibernează în timpul iernii.

La noi e destul de răspândită, pe lângă ape stătătoare şi curgătoare, atât la şes, cât şi la deal şi munte. Înoată şi se scufundă bine. E un animale solitar, trăieşte în vizuini aproape de apă proaspătă. Apără un teritoriu de ţărm de până la patru kilometri lungime, folosind o combinaţie de miros de marcare şi agresiune fizică. Se hrăneşte cu peşti, broaşte, raci, chiţcani, iepuri, păsări de apă. Împerecherea are loc în februarie-martie, ambele sexe schimbând mai mulţi parteneri pe sezon. Femela naşte 4-6 pui goi, orbi, după o perioadă de gestaţie de 49-52 zile. Puii tineri sunt înţărcaţi la opt-zece săptămâni, şi se stabileasc în propriile lor vizuini după 3-4 luni. Sunt maturi sexual la timp pentru sezonul de reproducere din anul următor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu