Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Ophiogomphus cecilia

Ophiogomphus cecilia (Fourcroy, 1785)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Odonata
Familia: Gomphidae



Clasificare conform IUCN: Least Concern (LC)

Habitat: Este o specie de libelule din familia Gomphidae. Se găseşte în Austria, Belarus, Bulgaria, China, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Suedia , Elveţia, Turcia şi Ucraina. Trăieşte preponderent pe râuri de şes şi canale, de preferat cu adâncime mică. Un tip de habitat ideal are un fund cu nisip şi apă curată în zonele de pădure, dar gama ecologică a acestei specii mult mai mare: pot coloniza, de asemenea, cele mai multe dintre râurile lente şi chiar şi apele subterane. Apele stătătoare sunt posibile locuri de dezvoltare a larvelor. Larvele trăiesc chiar şi în sedimente mari, cu toate acestea evită zonele noroioase.

Sinonime:
Ophiogomphus serpentinus (Charpentier, 1825)
Ophiogomphus bellicosus (Vorontsovskii, 1906)

Aspect: are o deschidere a aripilor de 6.5 - 7.5 cm şi lungimea corpului de aproximativ 5 cm. Are culoare verde, abdomenul are un marcaj tipic galben-negru, care este un excelent camuflaj. Segmentele abdominale 7-9 sunt îngroşate. Ochii sunt îndepărtaţi.

Dezvoltare: După incubaţie, adulţii tineri părăsesc apa şi se răspândesc pe distanţe mari în timpul unei perioade de maturare de aproximativ trei săptămâni, în regiunile mai calde, de multe ori la altitudini mari pe dealurile din jur. La maturizarea sexuală revin la apă. De cele mai multe ori nu pot fi observaţi decât masculii care stau în căutare de femele pe râurile mai mici, pe copaci sau pietre, la o distanţă de câţiva metri unul de altul, sau patrulează pe râurile mai mari în zbor lent peste apă. Femelele vin la apă doar pentru împerechere şî depunerea ouălelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu