Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Parnassius mnemosyne

Parnassius mnemosyne (Linnaeus, 1758)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Papilionidae



Clasificare conform IUCN: Critically Endangered (CR).

Aspect: Fruntea e acoperita cu un smoc mare de peri albi. Toracele este negru, strălucitor, la masculi e acoperit cu o pătură deasă de peri albi. Aripile anterioare au marginea externă convexă, cu o bordură lată, acoperită cu solzi rari negri; desenul este reprezentat prin două pete negre, una mare şi alta mică, restul aripii fiind acoperit cu solzi albi. Aripile posterioare au câmpul anal acoperit cu solzi negri şi câteva pete negre în regiunea mediană. Dimorfismul sexual este vizibil şi se prezintă printr-o pilozitate abundentă a abdomenului la masculi, la femele el fiind aproape glabru.

Habitat: paleoarctic, din Pirinei, în întreaga Europă Centrală şi Scandinavia de sud, până în Tian Shan. Trăieşte în diferite tipuri de pădure de foioase şi silvostepă, de la şesurile din luncile joase la păduri de fag de la munte.

Dezvoltare: Lungimea aripii din faţă: 30-35 mm. Specia este activă în primul rând pe vreme frumoasă. Femelele caută masculi activi şi pot fi inseminate numai o dată. Zborul durează 4-6 săptămâni, de la începutul lunii mai - începutul lunii iulie, în funcţie de altitudine şi zonă. Plantele gazdă sunt diverse tipuri de Corydalis, în special, Corydalis solida şi Corydalis intermedia. Femele depune ouă individual sau în grupuri mici în subetajele din apropiere, formă sub care hibernează. Larvele ies la începutul lunii aprilie, trăiesc separat şi sunt foarte retrase. Etapa pupae durează foarte puţin, într-un cocon de fire rare la suprafaţa solului.

Protecţie: Cercetarea răspândirii speciei in teritoriu, conservarea şi protejarea biotopilor caracteristici, reducerea tratamentelor cu substanţe chimice toxice în ecosistemele forestiere, interzicerea colectării speciei de către colecţionari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu