Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Pyrgus sidae

Pyrgus sidae (Esper, 1784)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Hesperiidae



Aspect: inconfundabil. Este singurul Pyrgus care are două benzi galbene sau portocalii pe un fundal alb dedesubtul aripilor. Pe partea superioară a aripilor are un şir de pete submarginale albe, în special mai mari şi bine definite pe aripa superioară care este maro închis. Are 24-28 mm, cu o anvergură de 32-38 mm.

Habitat: sud-estul Franţei, nordul Italiei (dar nu în Alpi) şi Balcani. De asemenea, de la o mică zonă din vestul Spaniei. Trăieşte la 50-2000 m, zboară în păşuni înflorite, de obicei cu tufărişuri, sau în pădure rare. Preferă zonele cu Potentilla, planta gazdă larvară. Populează zone calde şi uscate, ierbărişuri, pantele însorite de până la 2.000 m.

Dezvoltare: timpul de zbor este jumătatea lui mai-iulie, într-o singură generaţie, în funcţie de altitudine. Depune ouă pe Potentilla (P. pedata şi altele), Malvaceae (Abutilon avicennae). Hibernează în stare larvară.
Numărul estimat de masculi şi femele este în raport 1:1 şi abundenţa populaţiei depinde de abundenţa plantelor gazdă Potentilla recta. Masculii au raze de zbor mai mari decât femelele, dar distanţele medii de zbor zilnic sunt similare la ambele sexe.

Pentru conservarea speciei este esenţială continuarea păşunatului tradiţional şi prevenirea invaziei de arbuşti în detrimentul plantei gazdă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu