Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Rogoz târâtor

Carex chordorrhiza

Phylum: Magnoliophyta
Clasa: Liliopsida
Ordinul: Cyperales
Familia: Cyperaceae



Rogoz târâtor
Este o specie de plantă perenă, relictă glaciară din familia Cyperaceae care creşte în mlaştinile acide.

Rădăcina are secţiunea transversală în formă de triunghi, de 5-35 cm. Tulpinile vegetative sunt verticale la începutul vegetaţiei, iar la maturitate se întind pe pământ ajungând până la lungimi de 120 cm. În a doua perioadă de vegetaţie dezvoltă rădăcini şi lăstari de la noduri; sunt prismatice cu muchii în număr de 3. Aceste tulpini orizontale se dezvoltă sub formă de reţele în ape puţin adânci, fiind cauza aspectului lor de rizomi. Rizomii sunt scurţi şi rareori culeşi; tulpinile vegetative frunzoase se dezvoltă puternic odată cu trecerea timpului.

Frunzele fertile care apar la bază sunt înguste, de obicei rulate, lungi până la 40 cm, sub formă de teci cu zone de culoare maro deschis la vârfuri (ligulele au dimensiuni mici 0.6-6.2 mm). Cele infertile sunt de obicei mai lungi şi mai dese.
Inflorescenţele (5–16 × 4–12 mm) sunt flori monoice grupate în spice (carex) de culoare brună, în număr de 3 până la 8. Fiecare spic are flori masculine în partea de sus şi flori feminine în partea de jos (1-5 perigynia) în formă de ou. Achena este în formă de lentilă. Florile rogozului pot fi văzute de la începutul lunii iunie până în iulie.

Uşor de trecut cu vederea, Chordorrhiza Carex este mai puţin frecventă şi se găseşte în special în zonele cu soluri predominant acide. Cu toate acestea, se pot forma zone extinse şi poate deveni o specie dominantă în unele zone umede boreale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu