Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Trifoiaş de baltă

Marsilea quadrifolia L.

Phylum: Pteridophyta
Clasa: Pteridopsida
Ordinul: Salviniales
Familia: Marsileaceae



Trifoiaş de baltă
Marsilea (Marsilea quadrifolia) este o ferigă de apă sau de pe marginea apelor, perenă, de 5-20 cm înălţime. Plantă perenă, hemicriptofită, glabră. Prezintă rizomi de 0.5 m lungime, cu rădăcini fixatoare. Marsilea are o rădăcină adâncă, asemănătoare unui şiret de pantofi.

Din partea submersă răsar pe suprafaţă frunze plutitoare, cu patru foliole obovat cuneate, cu margine întreagă, glabră fiecare (asemănătoare trifoiului cu patru foi) lung peţiolate, cu aparenţa unor tulpiniţe (planta nu are tulpini).
Organele sporifere, eliptice, turtite lateral, de culoare brun-roşiatică se formează în august - septembrie pe peţioli erecţi şi scurţi (1-3 cm) la baza plantei (caracteristică de ferigă).

Creşte în bazine cu apă naturală sau artificială, bogată în elemente hrănitoare, pe toate continentele în afară de America de Sud; a fost dusă în America de Nord, unde este considerată ca plantă invazivă.

Mulţumită nepretenţiozităţii sale şi a cultivării uşoare poate fi cultivată de oricine şi oriunde. Cel mai bine se înmulţeşte prin împărţirea părţii submersibile.
Este o specie sporadică, citată în mai multe locuri dintre care menţionăm: judeţul Bihor, judeţul Arad (Chişinău Criş, Ineu, Săvârşin), judeţul Timş, judeţul Mehedinţi, judeţul Argeş, Bucureşti (Cotroceni, Grozăveşti, Herăstrău, Colentina, Lacul Fundeni), judeţul Brăila şi Munţii Măcinului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu