Amplasare: Comuna Fărăgău
Suprafaţa: 35.5 ha
Acces: Tg. Mureş DN15 până în loc Dumbrăvioara apoi pe DJ 153 B până în loc. Fărăgău
Tipul rezervaţiei: Mixtă
Aspecte geologice / geomofologice
Zona este situată în Câmpia Transilvaniei pe dealurile dintre Tg. Mureş şi Reghin. Formaţiunile aparţin terţiarului superior şi cuaternarului. Frecvent din acestea apar formaţiuni sarmaţiene şi panoniene formate din argile, argile marnoase şi nisipuri. Lacul este situat pe vale pe direcţia NV-SE, cu înclinare de 10° şi altitudine de 360 m.
Aspecte hidrologice
Situat în Câmpia Transilvaniei, in bazinul hidrografic al râului Mureş, lacul s-a format prin bararea naturala a pârâului Sar cu propriile aluviuni fiind de origine atlantico-boreală reprezentând ultimul lac natural din Câmpia Transilvaniei, supus în anii 1984-1987 unor lucrări de amenajare şi transformare a lacului în iaz şi eleşteu piscicol.
• lungime totală - 750 m
• lăţime totală - 350 m
• adâncime maximă – 4.5 m
• strat de depozite lacustre - 3-5 m
Aspecte climatologice
Climat continental temperat cu temperatura medie anuală 9.8°C, temperatura medie mai-august 20.5°C, precipitaţii medii 680 mm/mp, umezeală relativă 71-78%, regim eolian mediu cu direcţie dominantă NV.
Vegetaţie
Vegetaţia lacului este reprezentată de vegetaţia higrofită specifică lacurilor de câmpie, iar prezentă formaţiunilor de turbărie în unele locuri ale lacului trădează descendenţa vegetaţiei lacului din perioada post glaciară atlantică suboreală. Speciile de plante de pe terenurile din jurul lacului relevă o serie întreagă de rarităţi ca de exemplu: Sonchus paluster, Senecio paludorus, Lathyrus paluster, Epipactis palustris, Oenante silaifolia, Hammarbya paludosa, dar şi specii hidrofite rare specifice acestui biotop ca: Parnassia palustris, Sium latifolium, Rorippa anphibia, Oenante aquatica, Salix rosmarinifolia, Asperula rivalis, Epilobium palustre, Triglochin palustre, Carex paniculata, Geranium palustre, etc. Regimul de rezervaţie a lacului se motivează prin prezenţa plurilor şi a unor zone în care muşchiul de turbă (Sphagnum) formează asociaţii cu feriga Dryopteris thelypteris.
Fauna
Din punct de vedere faunistic se găsesc o serie de specii rare din care se pot menţiona: ostracodul Darwinula zimmeri, relict de origine tropicală, batracianul Rana arvalis weltersterffi, dar adevăratul motiv pentru declararea zonei ca zonă protejată o constitue faptul că acest lac împreună cu întreaga amenajare piscicolă din aval constitue un excelent loc de refugiu şi hrănire pentru un mare număr de specii de păsări (cca 180 specii au fost observate, din care 40 specii clocitoare).
Fotografii de Sebi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu