marți, 4 ianuarie 2011

Apatura metis

Apatura metis (Freyer, 1829)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Nymphalidae



Clasificare conform IUCN: Data Deficient (DD)

Specia are şapte subspecii:
• Apatura metis metis (Europa de sud-est)
• Apatura metis bunea (sudul Rusiei europene, Caucaz)
• Apatura metis substituta (Japonia)
• Apatura metis irtyshika (Siberia de sud-vest, Kazahstan)
• Apatura metis separata (Transbaikalia)
• Apatura metis heijona (Korea, Amur şi Ussuri)
• Apatura metis doii (insulele Kurile)
Este deseori confundată cu Apatura ilia f. clytia

Aspect: fluturele purpuriu imperial al lui Freyer are aripi închise la culoare cu benzi roşu şi galben. Aripile masculului sunt violet albăstrui în cazul în care observatorul le priveşte din unghiul potrivit.

Habitat şi ecologie: populează, de obicei, pădurile şi se găseşte adesea în apropiere de râuri şi pâraie. Femela îşi petrece cea mai mare parte a vieţii în frunziş. Cel mai mare habitat cunoscut este pădurea Gemenc din sudul Ungariei. În ciuda faptului că acest fluture este unul dintre cele mai rare vietăţi din Europa, se pot observa numeroase exemplare în această pădure. În Europa, fluturele are de obicei un zbor, uneori două, primul în mai şi iunie, al doilea în iulie şi august. Femelele depun grupuri de ouă pe crenguţe de salcie; larvele eclozează după 6-8 zile. Larvele din generaţia a doua se dezvoltă mult mai lent şi hibernează în sălcii în stadiul trei. Pupele se formează pe crenguţe sau sub frunze. Omizile se hrănesc pe specii de salcie (Salix), în special Salix alba.

Ameninţări: utilizarea ierbicidelor şi insecticidelor, defrişarea exemplarelor de salcie sau a rugilor de zmeură şi mure, asfaltarea zonelor de sub sălcii. Se înmulţeşte cu succes în captivitate.

2 comentarii: