marți, 4 ianuarie 2011

Proserpinus proserpina

Proserpinus proserpina (Pallas, 1772)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Sphingidae



Aspect: anvergură 36 - 60mm, în medie 46mm. Greu de confundat cu orice alte sphingid din regiune. Deşi extrem de variabil în dimensiune, variaţia culorii tinde să fie minimă, fiind limitată la colorarea fundalului primar, care este în mod normal în nuanţe de verde; f. schmidti Schmidt are aripile din faţă gri-gălbui şi cele fin spate gri; f. brunnea Geest are culoarea piele-palid, cu o bandă mediană roşiatică; f. grisea Rebel are zonele verzi înlocuite în întregime cu gri.

Habitat: Holarctic; regiunea vest palearctică. Refugiu Pleistocen: policentric - subsecţiunile Atlanto-mediteraneană şi Ponto-mediteraneană ale refugiului mediteranean, precum şi refugiul Turkestan. Specie locală, de multe ori dispare dintr-o localitate pentru un număr de ani, dar apare într-o alta. În principal, este găsit în poieni umede, păduri şi margini de păduri, în special în văi; de asemenea, apare în zone pustii nisipoase şi în jurul localităţilor, acolo unde sunt comune Epilobium şi Oenothera. În Alpi apare până la 1500m, în Spania până la 2000m şi în Afganistan până la 1900m.

Dezvoltare: zboară la sfârşitul lui mai – începutul lui iulie, într-o singură generaţie. Uneori pot fi două generaţii, a doua in septembrie. Ouăle au 1 mm, sunt verzi şi lucioase şi sunt depuse individual pe partea inferioară a frunzelor, aproape de floare, de multe ori mai multe pe o planta. Larvele adulte au 60 - 70mm şi sunt dimorfice, verde sau maro. Pupa are 25 - 30mm, e maro-roşcat, cu capul şi abdomenul mai închise. Turtită dorso-ventral, cu doi tuberculi proeminenţi pe cap, proboscis doar uşor carenat. Foarte asemanatoare ca formă cu Daphnis, dar mult mai mică. Apare în depresiuni la suprafaţa solului, sub sfărâmături, uneori chiar la 2-5cm în solul moale, umed.

Este parazitat de Ichneumonidae: Catadelphus arrogator (Fabricius), Metopius dentatus (Fabricius); Tachinidae: Drino vicina (Zetterstedt), Exorista larvarum (Linnaeus).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu