marți, 4 ianuarie 2011

Popândăul

Citellus citellus (Spermophilus citellus)

Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Rodentia
Familia: Sciuridae




Popândăul
Cunoscut si sub denumirile de şuiţă, poponete sau tastar, popândăul este o specie aparţinând familiei veveriţelor (Sciuridae) şi singurul reprezentant european al genului Spermophilus. Numele i se trage de la poziţia pe care o adoptă deseori: spijinirea pe membrele posterioare şi pe coadă, în poziţie verticală.

Capul şi trunchiul au 180-230 mm, coada 50-80 mm, urechea 10 mm, laba posterioară 35-40 mm; greutatea este de 240-340 g. Are capul mai mult sau mai puţin rotund, cu urechi mici şi corpul alungit. Picioarele anterioare cu 4 degete normale, cel gros rudimentar. Buzele, bărbia şi gâtul sunt alburii, iar fruntea şi creştetul capului cu un amestec de galben-roşcat şi cafeniu. Irisul este cafeniu întunecat. Vârful botului, mustăţile şi unghiile sunt negre, incisivii superiori gălbui, cei inferiori albicioşi. Buza superioară este adânc despicată. În general, blana prezintă variaţii de culoare.

Popândăul este răspândit în Europa şi o parte din vestul Asiei. La noi, specia e caracteristică zonelor de stepă şi antestepă, comună în toată ţara, în afară de Transilvania. Trăieşte pe ogoare, izlazuri, şanţuri, diguri, marginea drumurilor, etc. nedepăşind altitudinea de 300 m. Îşi sapă galerii lungi de 30-40 (uneori 150) m şi adânci de la 80 cm până la 4-6 m, unde îşi adună provizii pentru iarnă. Hrana variază în raport cu anotimpul şi regiunea respectivă; vara tot felul de seminţe, rădăcini, boabe de cereale, fiind direct dăunător culturilor agricole şi indirect, prin distrugerea digurilor din sistemele de hidroameliorare şi orezării, datorită galeriilor sale; rar consumă şi hrană animală. Înmulţirea are loc primăvara (martie-aprilie); gestaţia durează 27-29 zile. Femela naşte o dată sau de două ori pe an, câte 3-8 pui. Prin septembrie-octombrie intră în hibernare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu