marți, 4 ianuarie 2011

Leucorrhinia pectoralis

Leucorrhinia pectoralis (Charpentier, 1825)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Odonata
Familia: Libellulidae



Habitat: poate fi întâlnită în majoritatea ţărilor europene – Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Suedia, Elveţia, Ukraina, Rusia, Turcia. Insecta este rar întîlnită în limitele din vest ale arealului, unde distribuirea este neuniformă, dar spre est ea devine mai numeroasă şi se extinde pînă în Japonia.

Preferă apele dulci, oligotrofe, naturale sau artificiale, nu prea adînci, cu o vegetaţie bogată, care mai au jumătate din suprafaţa lor neacoperită cu plante. Se întâlneşte şi în apropierea lacurilor mari, dar în acest caz populează numai unele părţi ale apelor. Populaţiile lacurilor mari sunt mai funcţionale comparativ cu cele ale apelor mici, ameninţate de scăderea nivelului apei sau chiar de secarea lor.

Au corpul graţios, cu aripi fine şi vieţuiesc în apă doar în stadiul de larve. O femelă depune pînă la 300 de ouă în partea inferioară a plantelor de apă, larvele căreia se dezvoltă timp de 1-2 ani, apoi zboară în lumea largă, devenind insecte terestre. În pofida abilităţii de a tolera condiţii extreme, populaţiile de Leucorrhinia pectoralis ating foarte rar o densitate înaltă, sunt competitori şi colonizatori slabi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu