marți, 4 ianuarie 2011

Lupul

Canis lupus (Linnaeus, 1758)

Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Familia: Canidae



Lupul
Corpul are lungimea de 110-140 cm, coada 35-45 cm, înălţimea la greabăn 75- 90 cm, greutate 30-50 kg. Femela este mai mică la corp şi mai suplă. Coada stă totdeauna atârnată, iar ochii sunt mai lateral decât la câine. Culoarea variază cu anotimpul şi latitudinea: de la cenuşiu-închis până la galben-cenuşiu, cu uşoare tente negricioase. În timpul verii culoarea tinde către galben-roşcat. Pe genunchii picioarelor dinainte, adeseori, are pete de culoare închisă. Năpârleşte. Are dinţi puternici, îndeosebi caninii cu care sfâşie prada, şi un gât puternic, musculos, care-i permite să se deplaseze cu o pradă grea.

Lupul este monogam. Se împerechează în decembrie-februarie, în grupe de 15-20, punctul culminant fiind în jurul datei de 1 februarie. Ajunge la maturitate sexuală la 22-23 luni, prima fătare având loc după 2 ani, după care lupoaica fată în fiecare an. Lupoaica se ataşează de unul din pretendenţi şi cu acesta rămâne până la terminarea creşterii puilor, adică toamna când se constituie haitele (la vârsta de 5-6 luni). După 2 luni, femela naşte 4-8 (rar 12) pui, în râpe împădurite, la loc ferit. Puii sunt hrăniţi cu lapte timp de 6 săptămâni, apoi pentru o perioadă de timp cu carne pe jumătate digerată. La naştere puii sunt surzi şi orbi (10 - 14 zile), cei viguroşi deschizându-şi ochii la începutul acestei perioade, cei slabi la sfârşitul ei. Poate trăi 13-15 ani.

Atacă de la cerb şi cal până la capre, oi, câini şi mistreţi, iepuri. Dacă nu găseşte ceva mai bun, poate mânca broaşte, şoareci, gândaci şi alte vieţuitoare mai mici; chiar şi hoituri. Poate supravieţui fără hrană chiar o săptămână. Pentru a-şi asigura hrana sunt obligaţi să se grupeze în haite şi să vâneze în comun. Constituie un element regulator important al naturii, prezenţa lupilor în ţara noastră într-un efectiv rezonabil fiind o necesitate biologică. Lupul este un animal al pădurilor de deal şi munte. Rar apare la câmpie, prin migraţiile din timpul iernilor grele. Îi întâlnim în toată ţara, din Deltă până în golul alpin. Vara, lupii trăiesc singuratici, cel mult în perechi, în desişul pădurii. În Europa a rămas doar în Spania, Scandinavia şi estul Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu