Serratula lycopifolia (Vill.) Kerner
Phylum: Magnoliophyta
Clasa: Magnoliopsida
Ordinul: Asterales
Familia: Asteraceae
Gălbinarea
Forma predominantă organică a genului e formată de plante perene, cu muguri situaţi la nivelul solului şi alungită, cu tulpini medie foliose. Tulpinile sunt erecte, rigide, şi ramificate în zonele mai înalte ale plantei (ramuri divergente, de obicei, la unghiuri mici). Marginea frunzelor este zimţată fin (cu dinţi mici, dar ascuţiţi); de-a lungul tulpinii sunt dispuse alternativ, forma poate fi întreagă sau pennatosetta. La unele specii lobul apical este mult mai dezvoltat decât cei laterali.
Inflorescenţa este compusă din mai multe capete (structura tipică la Asteraceae), care cuprinde mai multe flori, fiecare cap fiind susţinut de un suport mai mult sau mai puţin cilindric compus din mai multe serii de brattea (sau ipsofillo) aranjate imbricat. Florile sunt de tip tubular.
Fructul este o achenă în formă ovală - lungă (aproximativ un con inversat), uşor ambalate cu denticulate pappus alcătuit din fire lungi de păr. Acestea din urmă sunt aranjate în mai multe rânduri şi cele mai lungi sunt cele care fac parte din rândurile interior. Fiecare dintre cele două părţi ale capsulei are o coastă longitudinală. Capsulele sunt inserate oblic pe recipient.
Aceste plante sunt distribuite pe o arie vastă din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu boreale şi nordul Africii. Habitat tipic pentru aceste plante rare sunt păduri, fâneţe, precum şi zonele umede sau uscate, în funcţie de specie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu