miercuri, 5 ianuarie 2011

Tritonul comun

Triturus vulgaris

Phylum: Chordata
Clasa: Amphibia
Ordinul: Urodela
Familia: Salamandridae



Tritonul comun
Este cea mai mică specie de triton, cu lungimea totală de 6-11 cm. Corpul este zvelt, înălţimea trunchiului depăşind întotdeauna lăţimea. Capul e turtit, mai lung decât lat. Limba este mică şi liberă pe laturi. Dinţii vomero-palatini sunt dispuşi în două şiruri depărtate posterior, apropiate anterior, formând un "Y" răsturnat, care începe la nivelul nărilor interne. Buzele sunt dezvoltate, mai ales la femele în timpul reproducerii. Botul e brăzdat deasupra cu 3 şanţuri longitudinale. Coada este mai lungă sau cel puţin egală cu restul corpului şi se termină cu un vârf ascuţit, fără filament caudal. În perioada reproducerii, masculul are o creastă dorsală mai mult sau mai puţin lată, ondulată, continuă de la ceafă până în capătul cozii (fără şa). Femela are la baza cozii o creastă joasă rectilinie ca o dungă, care se continuă pe coadă. Degetele sunt late, turtite. La mascul, în timpul reproducerii, coada e foarte comprimată, cu creasta dorsală uşor ondulată. Pielea este totdeauna netedă.

Spatele, la mascul, e cafeniu deschis sau verde-măsliniu deschis, cu pete mici sau punctiforme, uneori dese şi apropiate, formând o fâşie longitudinală. Ventral, masculul şi puii sunt galbeni, alburii sau roz cu o zonă mediană portocalie sau roşie cu pete mari negre; la femelă, pete foarte mici formează o linie longitudinală de fiecare parte a abdomenului. Capul, la mascul, are 5 linii longitudinale negre. Gâtul e alb-auriu, cu pete mari, negre. Muchia inferioară a cozii e portocalie sau galbenă la mascul, în timpul reproducerii, roşie cu tivuri albastre-negricioase şi întrerupte de dungi negre verticale. Femela, dorsal e galben-cafeniu sau cenuşiu-cafeniu, de fiecare parte a corpului cu câte o dungă longitudinală lată întunecată cu aspect crestat. Abdomenul are o zonă mediană portocalie mai mult sau mai puţin întunecată, cel mai adesea fără pete. Umflătura cloacală şi muchia inferioară a cozii sunt portocalii sau galbene. Se semnalează uneori cazuri de albinism.

Apare cel mai timpuriu primăvara, intră foarte devreme în apă, din februarie chiar, întâi masculii, apoi femelele. Perioada de reproducere durează până în aprilie-mai; femela depune peste 700 de ouă. Adulţii părăsesc repede mediul acvatic. În lacurile şi bălţile din zona de deal şi munte ciclul este mult decalat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu